Musea die de geschiedenis vertellen

Tuinen om lekker lang in rond te dwalen

Noordoost Friesland kent enkele mooie tuinen en vele kleine musea die de rijke historie van Friesland op een leuke en boeiende wijze voor het voetlicht brengen Ook de provinciale hoofdsteden Leeuwarden en Groningen hebben natuurlijk hun musea. Beide steden zijn per trein (20 minuten reistijd) eenvoudig te bereiken.

Tuinen

 

Wandel door De Kruidhof en geniet van zeventien thematuinen, elk met hun eigen unieke plantencollecties en bijzonderheden. In totaal groeien er zo’n 2.000 plantensoorten op ruim 3,5 ha. De tuinen zijn gevarieerd en hebben zowel recreatieve, educatieve als informatieve elementen. In de Verkooptuin zijn allerlei bijzondere planten en een uitgebreide kruidencollectie te koop.
Vijvertuin De Waterjuffer heeft een tuin  met prachtige bomen, struiken, hosta’s en diverse beelden. Grint tuin (koi tuin) met een Japanse uitstraling met verschillende esdoorns en diverse in vorm gesnoeide boompjes. Bijzonder is de vijvertuin met meer dan 400 vaste bloeiende planten Op het overdekt terras naast een waterval kunt u genieten van een kopje koffie of thee. In het winkeltje koopt u leuke en  mooie woon- en tuindecoraties en bronzen beelden.

Cultuurhistorische musea

IJstijden hebben hun sporen achtergelaten in het landschap van Noord Nederland en hebben modder, zand en stenen meegevoerd en achtergelaten. De ijstijden hebben het landschap gevormd door grote gletsjers, smeltrivieren en sedimenten. In het IJstijdenmuseum vertellen de voorwerpen in de exposities er alles over.

Het themapark “De Spitkeet” toont op een groot terrein (ruim 4 ha.) hoe mensen leefden en werkten tussen ongeveer 1850 en 1950 op de arme heide in Friesland en Groningen.
Museumboerderij Ot en Sien ter Surhuisterveen is een plek waar de tijd 100 jaar heeft stilgestaan. Hier vindt u nog het winkeltje, schooltje en de dokterspraktijk uit de tijd van toen. Unieke, nostalgische monumenten uit een periode van uitvindingen en burgerlijke rust. Geniet en beleef de sfeer van toen!

In het Groningse Westerkwartier vindt u op één van de natuurlijke hoogtes in het vlakke land het dorpje Noordhorn. Op het hoogste punt van het dorp staat De Gouden Leeuw, taveerne sinds 1622 en museum/galerie sinds 1994.

 

In het fraai gerestaureerde pand wacht u een bijzondere collectie Noord-Nederlandse streekdracht, bijeengebracht en gepresenteerd door Sytse en Hyke Pilat. Antieke jakken, fijngeweven tipdoeken, gouden oorijzers en kanten mutsen: beelden van verdwenen vakmanschap en vervlogen verfijning.